måndag 27 juli 2015

Projekt Sommar 2015: 11-15 juli - Robin Paulsson, Johan Rockström, Nilla Fischer, Magnus Falkehed, Herman Geijer

11 juli - Robin Paulsson

Prat: 
Bland komikersommarpraten är Robins lite mera skojfriskt än David Batras men ändå något tillbakahållet och inte så man baxnar av skratt. Rätt bra, småroligt, trevligt med främst historier om Robins liv och hur han började som komiker i sin ungdom.

Musik:
Musiken är mestadels pop och inget speciellt egentligen, men "Åkarp State of Mind" är värd ett pluspoäng.


12 juli - Johan Rockström

Prat: 
Äntligen! En forskare / person med intressant specialområde, kan du tänka, som faktiskt pratar om detta område. Och låter precis hela programmet handla om det, helt fritt från poänglösa anekdoter om sitt alldagliga liv. Här är det klimatfrågan för hela slanten. Johan förklarar pedagogiskt vad nuvarande status är, vad som kommer att hända vid business-as-usual, och åt vilket håll det måste svänga och hur svindlande snabbt för att inte exakt allting ska gå rätt åt helsike. Hyllningen till holocen är riktigt bra och intressant. Man skulle kunna kritisera Johan för att vara en smula repetitiv (och att mangla några populärkulturella referenser), men eftersom programmet också handlar om den antagligen viktigaste frågan i världen så får det ändå bli högsta betyg.

Musik:
Rätt OK, med Pink Floyd och annat, men bäst är helt klart Sid Vicious fantastiska version av "My Way".


13 juli - Nilla Fischer

Prat: 
Här blir det mycket fotbollssnack, men även för en sportagnostiker finns det en del som är någorlunda applicerbart på andra delar av världen, såsom när Nilla tar upp hur samhället och sporten hanterar damfotboll jämfört med herrarnas.

Musik:
Hitradiomusik.


14 juli - Magnus Falkehed

Prat: 
Vad tänker man på för att klara sig igenom en helt galen kris? Vad flyger genom huvudet när man dagligen lever under dödshot? Som före detta kidnappad hos rebeller i laglösa Syrien ger Magnus en bra skildring av att denna maktlösa situation. Tankar på tvättmedel och familjen, diskussioner om Zlatan och kortspel med vakterna, och flera andra detaljer gör detta till ett intressant och, trots det allvarliga ämnet, underhållande program.

Musik:
En massa fransk pop, och så lite syrisk och amerikansk. Sådär.


15 juli - Herman Geijer

Prat: 
Med en röd tråd om överlevnad under samhälleliga kriser och katastrofer (såsom zombieepidemier) lyckas Herman sätta ihop ett varierat, innovativt, och intressant program. Zombier i historien och populärkulturen, Sydamerikanska revolutioner, krisberedskap, och lite reflektioner om dagens samhällsklimat är ämnen som jongleras på ett underhållande och skickligt sätt.

Musik:+
Börjar riktigt bra, och på temat, med Gravmaskins "Zombi". Men redan när låt nr. 2 visar sig vara temat från "28 veckor senare" är jag helt såld. Sedan följer bara hit på hit - det blir stenhård fransk hip-hop, klassisk svensk dödsmetall med Entombed, klassisk svensk punk med fantastiska KSMB, och någon mystisk låt med en Siri Karlsson. Roliga "Trollmannen Lurifiks", för en del mera känd som vinjettmusiken till P3:s Cirkus Kiev. Och hur ofta hör man King Diamond i P1!? En lysande referens till förra årets ståhej kring Athena Farrokhzad genom att spela Ebba Gröns "Beväpna er" men halvt om halvt sätta den i en ny kontext - vid en zombie-invasion är det ju ganska lämpligt att beväpna sig! Tunga finsk-svenska Nej lägger jag prompt till i min Bandcamp-profil, och hela kalaset avslutas med Slayers "Raining Blood". Boom! Hatten av för årets bästa musiklista.


Sådär, äntligen ifatt! För det är väl 15 juli idag va? Eller, typ, nånstans däromkring i alla fall?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar