Fortsätt till huvudinnehåll

Projekt Sommar 2015: 28-31 juli - Hans Mosesson, Kristina Sandberg, Maxida Märak, Stig Grybe

Prat: 
Hans är en sån skådespelare man inte kan se på bild utan att enbart tänka på rollfiguren han förknippas med - Ica-Stig. Men lyssna går bra, jag glömmer fort alla tankar på billig bacon och Dafgård-pajer. Hans berättar om lumpen i flottan, det politiska uppvaknandet, aktivism, skådespeleri och musik. Och, så klart, hur han blev reklamfilmsskådespelare och några anekdoter om den långa tiden som Ica-Stig. Så hur blir en vänsteraktivist och proggmusiker full med upptåg en symbol för konsumtion och kapitalet? Det enkla, men ändå rätt så rimliga svaret är (spoiler): pengar. Han var pank.

Musik: 
En del progg såklart, och så lite Pink Floyd och Monica Zetterlund. Bra!


29 juli - Kristina Sandberg

Prat: 
Handlar nästan uteslutande om Kristinas romanfigur, hemmafrun Maj. Visst är det en historia som inte så ofta berättas, visst är Kristina både enormt engagerad och kunnig i ämnet, och visst lär man sig en del om husmödrarnas villkor under första halvan av 1900-talet. Men tyvärr räcker inte ämnet för att hålla mitt intresse i 90 minuter. Rekommenderas om man känner sig sugen på ämnet, och/eller har läst någon av Kristinas böcker tidigare.

Musik: 
Blandad kompott. Pop, visor, jazz. Marie Bergmans "Ingen kommer undan politiken" återkommer. Minns inte vem som spelade den förra gången, men i Kristinas program passar den ju förträffligt.


Bild: "Reindeer Fence" av pipinator / CC BY-NC-ND

30 juli - Maxida Märak




Prat: 
En spännande person - same, hip hop-producent, aktivist. Maxida är en riktig rebell och kämpar mot utarmningen av samernas livsmiljö och kultur. Hon levererar attacker på gruvorna, rovdjurspolitiken, psykvården, med mera. Det är en lågmäld ton men med starka, fokuserade känslor som bubblar under ytan. När hon tar upp självmordsfrekvensen i Sápmi är det så att det hugger till. Ett engagerande program från ett intressant perspektiv.

Musik: 
Samisk musik är fet. Det är något med den jollrande jojken som framkallar storslagna känslor av uråldrig historia, ursprung, släktskap, och såna saker; samtidigt som det passar att mixa med typ vilken modern musikstil som helst! Eftersom Maxida jobbar just med att blanda jojk och moderna tongångar, blir det en hel del sånt i programmet. Även lite nordamerikansk musik, Jokkmokk-rapparkollegan Kitok, lite mer ordinär rap, och det hela avslutas med... en låt som blandar traditionell indiansång med dessvärre alldeles hiskelig EDM. Men Maxidas musik höll nästan hela vägen!


31 juli - Stig Grybe

Prat: 
Ännu en skådespelare, ännu en massa skådespelarprat. Detta är dock okej, begripligt, och opretentiöst till skillnad från "vissa andra". Inget häpnadsväckande extraordinärt, men ett hyfsat program.

Musik: 
Gammal jazz och så. Inget man stör sig på, men inget man blir helt hänförd av heller. Detta kan mycket väl vara årets minst anmärkningsvärda program!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Projekt Sommar: Specialavsnitt - Robert Broberg

För en vecka sedan dog konstnären och artiste n Robert Broberg . Denne notoriske ordvitsare var en av mina favoritartister som liten. Många var bilresorna när jag lyssnade på kopior av mammas vinylalbum " Upp igen ", och " Raket " på gamla brusiga kassettband, och jag fascinerades av hur man kunde trolla med ord på det viset. (WTF?) Även om jag inte lyssnat så mycket på Robban på senare tid, så (åter)upptäcker jag när jag tittar tillbaka på hans musik en energi, kreativitet, och lekfullhet som är svår att inte smittas av. Sommar i P1 uppmärksammade Robban genom att återpublicera några av hans Sommar-program, från 1981, 1992, och 1999. Så nu blir det ett litet specialavsnitt i serien Projekt Sommar här på bloggen där jag går igenom två av programmen. Sätter inga betyg, utan dessa avsnitt blir liksom "utom tävlan" då de ju inte hör till säsongen för 2015. 26 juli 1992 - Robert Broberg Programmet från 1992 är i en för Sommar ovanli

Om principer

Från EUs mest generösa land vad gäller asylrätt, till så restriktiv som är möjligt utan att bryta mot internationell rätt, inom loppet av några veckor. Ingen ska få permanenta uppehållstillstånd, inte heller barn. Alla ska försöka leva sina liv utan att veta om de kommer bli utvisade om något år. Ett enormt hinder för integration givetvis, förutom att det i det korta perspektivet kommer att öka myndigheternas belastning . Ensamkommande barn utan rätt papper ska genomgå medicinska undersökningar för att få sin ålder fastställd. En metod som är helt  osäker  och orättssäker. Eftersom metoden inte har högre konfidens än nuvarande metoder så är det en fullständigt meningslös skenåtgärd som bara syftar till att göra det lite jobbigare att vara ett ensamkommande flyktingbarn. Men det förutsätter att man över huvud taget kommer in. Utan ID kommer du inte in längre, via buss, tåg, eller båt. Sextio procent av alla flyktingar har inga ID-handlingar . "Alternativt skyddsbehövande&

Projekt Sommar 2017: 11-22 juli - William Spetz, Angela Gui, Birgitte Bonnesen, Johannes Anyuru, Tove Lo, Anders Arborelius, Linnéa Claeson, Johan von Schreeb, Tommy Ivarsson, Moa Herngren, Johan Kuylenstierna, Karin Laserow

Jaha, nu ligger jag en hel del efter, att 1) gifta mig 2) ha semester (dvs. göra så lite som möjligt) har tagit upp tiden de senaste veckorna. Här kommer några blixtkorta recensioner av de jag hunnit tugga igenom under tiden. 11 juli - William Spetz 🌸 🌸 Bättre när han är rolig, som när han berättar om kompisen som drack margarin, än när han är allvarlig som när han berättar om sin mormors bortgång. 12 juli - Angela Gui 🌸 🌸 🌸 Märkligt program om en surrealistisk situation - att ha sin pappa bortrövad av myndigheter och inte ha någon aning om vad som händer. Ganska så intressant och spännande. 13 juli - Birgitte Bonnesen 🏦? Minns inte mycket, nickade nog till en smula. Det jag hörde lät tråkigt. 14 juli - Johannes Anyuru 🌸 🌸 🌸 Denne poet balanserar farligt nära gränsen för alltför utbroderat språkbruk men klarar sig inom vad som är mina gränser. 15 juli - Tove ”Tove Lo” Nilsson 🌸 🌸 🌸 🌸 Kompromisslös figur med ett utlämnande program o