Fortsätt till huvudinnehåll

Projekt Sommar 2015: 10-16 augusti - Magnus Nilsson, Maria Strømme, Owe Sandström, Fredrik Reinfeldt, Ben Gorham, Seinabo Sey, Ulla Skoog

10 augusti - Magnus Nilsson

Prat: 
Magnus är kock och låter så gott som hela programmet handla om mat. Bra! Dessutom från flera intressanta vinklar, såsom vad som skiljer mat från andra kulturuttryck, hur matkulturen, sättet att framställa mat, och hantera råvarorna förändrats genom tiderna. Rapporten från en fäbod är intressant, och alltid uppfriskande när folk tar sig till lite andra grepp än att bara sitta och prata instängda i en studio.

Musik: 
Indierock och lite sånt. Junip, Säkert!, The Tallest Man on Earth... Ingen knytning till ämnet, men helt OK musik.


11 augusti - Maria Strømme

Prat: 
Hurra, ännu en kunnig människa som pratar om sitt specialområde! Här är det medicinsk nanoteknik för hela slanten, och o-boy vad bra det är med nano! Maria utlovar alla möjliga otroliga framsteg som snart kommer göras med hjälp av nanoteknik. Även om man tycker en del av utsagorna är optimistiska så går det inte att förneka att det låter sjukt coolt. Spruta in nåt nano-jox som får kroppen att bygga ny vävnad. Nanobehållare av guld som transporterar cellgifter in i cancertumörer. Nanorör som man drar nerver igenom för att överbrygga skadad vävnad. Maria pratar om en massa häftiga grejer på en lagom teknisk nivå, så man inte känner sig idiotförklarad, men ändå hänger med.

Framåt slutet blir det tyvärr lite ointressant jobb- och företagssnack också när Maria absolut ska ställa länder mot varandra, i en stor tävling om vem som "får jobben". Men mestadels är detta ett bra Sommarprogram i vetenskapsgenren.

Musik: 
Varför spelar alla Bruce Springsteen i år? Förutom Pink Floyd och Leonard Cohen (som vi båda för övrigt också hört flera gånger förut i Sommar) så är det nästan inget här jag gillar.


12 augusti - Owe Sandström

Prat: 
Apropå att "höja statusen för läraryrket" som är en av samhällsdebattens återkommande klyschor. Här har vi ett sätt - lyfta fram en inspirerande lärare som Owe, som brunnit för yrket, och gjort en massa för att föra det framåt både på lokal och högre nivå. Owe har också gjort en jäkla massa annat. Väldigt mycket, väldigt annat. Djur och kläder har varit hans två intresseområden, vilket gett honom såpass olika roller som lärare, zoolog, safariguide, kläddesigner, och scenograf.

Musik: 
Mycket med folkkära svenska stjärnor som Tommy Körberg, ABBA, Björn Skifs, Lasse Berghagen. Motiveras av berättelsen, så +1 blomma för det.


13 augusti - Fredrik Reinfeldt

Prat: 
Ett lättsamt program. Alldeles i början pickar Fredrik på mikrofonen med näsan "som en hackspett" så att det dunkar i ljudmixen. Det är en smula bisarrt att höra en f.d. statsminister, tidigare knappast känd för sin skojfriskhet, göra något sådant, och det får mig att skratta till. Upptåget är alldeles säkert ett kalkylerat grepp för att skapa en lättsam stämning; genomgående märker man tydligt att Fredrik kan det här med retorik. Utom ibland då det svävar iväg - "för manlig spis och lesbiska", vad menar karln där egentligen?

Programmet handlar om hans kommande bok, om omställningar i livet, och att bli 50-åring. Inget om uppväxten och sånt, bara några få berättelser från tiden i politiken (och då handlar det om småroliga anekdoter som man inte hört förut), utan mest om framtiden, vilket är uppfriskande. Lite politiska åsikter blir det, men det är inte så meningsfullt eftersom de hålls på en så övergripande nivå att nästan vilken svensk politiker som helst kunde ha sagt ordagrant samma saker.

Man kan tycka många saker om den politik som Fredrik och hans kollegor i regeringen förde (och tro mig, det gör jag), men det här sommarprogrammet handlar inte alls om det. Programmet i sig faller under kategorin okej, men utan att ha supermycket djup eller substans.

Musik: 
Minns ni Bengt Baron? Just det, han som spelade "Den ena handen vet vad den andra gör", en låt som sågar honom själv och allt han står för längs med fotknölarna, samt motsäger precis det han pratade om i sitt program? Gissa vad - i Fredriks program får vi höra Ebba Grön-versionen! Tyvärr är det inte lika roligt den här gången, eftersom jag är mer säker på att Fredrik är smart nog att förstå vad låten handlar om.

I övrigt inget anmärkningsvärt.


14 augusti - Ben Gorham

Prat: 
Parfym och basket. Ännu en person med två väldigt olika karriärer. Ingen av dem är något stort intresse för mig. Har svårt att peka ut något som är dåligt med det här programmet, men det är bara ett sådant som inte fastnar på mig.

Musik: 
Mycket hip-hop, en indisk låt, och lite annat.


15 augusti - Seinabo Sey

Prat: 
Denna artist var för mig okänd. Programmet handlar om normer kring vithet, kropp, och utseende, och om Seinabo själv. Ger slående, konkreta exempel på hur normer kan yttra sig, som hur det inte finns kläder över storlek M, hur "hudfärgade" strumpbyxor och smink inte alls ser ut som ens egen hud, hur mörkhyade underrepresenteras. Apropå sig själv berättar Seinabo att hon i grundskolan gick i musikklass i Halmstad - se där! Det gjorde jag också - Kul koppling.

Musik: 
Återigen cirka två bra låtar och resten inte så värst intressant. Här är det Mos Def och Röyksopp som jag gillar bäst.


16 augusti - Ulla Skoog

Prat: 
Först blir det ganska kortfattat om hennes skådespelarkarriär. Texten är väldigt tillkrånglad. Överarbetad, och när jag inte lyssnar på helspänn utan missar något så fattar jag helt enkelt inte vad hon pratar om.

Sen blir det hus. Hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus, hus och ännu mera hus. Gamla hus. Ulla pratar mer om byggnadsvård i sitt sommarprogram än den totala summan av allt jag någonsin hört om byggnadsvård i hela mitt liv. Och ungefär sex-sju gånger mer än jag någonsin behövde höra. Visst finns det ett allmänintresse i att höra om myglet som byggentreprenörer och kommuner m.fl. ägnar sig åt när det gäller att riva, renovera, och sabotera gamla hus, men utöver det orkar jag faktiskt inte lyssna hur länge som helst på prat om fönster, lister, fasader, puts, trä, dörrar, takpannor, isolering, färg, och glas. Ulla brinner verkligen för det här, och jag är ledsen att behöva sätta ett lågt betyg, men för mig är det här dessvärre inte roligt, inte intressant, och jag väntar bara på att det ska ta slut.

Musik: 
"Trettifyran" passar ju i alla fall utmärkt i temat, "Seasons in the Sun" och Simon & Garfunkel är väl OK.


Och det var allt! Femtiosju program, femtiosju recensioner. Tack alla som tittat in och läst! Nästa inlägg blir det sista i Projekt Sommar 2015, och då blir det en sammanfattning av säsongen.

Kommentarer

  1. Så HÄR ska ett program om byggnadsvård låta! Mycket bättre. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/126291?programid=2071

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Projekt Sommar: Specialavsnitt - Robert Broberg

För en vecka sedan dog konstnären och artiste n Robert Broberg . Denne notoriske ordvitsare var en av mina favoritartister som liten. Många var bilresorna när jag lyssnade på kopior av mammas vinylalbum " Upp igen ", och " Raket " på gamla brusiga kassettband, och jag fascinerades av hur man kunde trolla med ord på det viset. (WTF?) Även om jag inte lyssnat så mycket på Robban på senare tid, så (åter)upptäcker jag när jag tittar tillbaka på hans musik en energi, kreativitet, och lekfullhet som är svår att inte smittas av. Sommar i P1 uppmärksammade Robban genom att återpublicera några av hans Sommar-program, från 1981, 1992, och 1999. Så nu blir det ett litet specialavsnitt i serien Projekt Sommar här på bloggen där jag går igenom två av programmen. Sätter inga betyg, utan dessa avsnitt blir liksom "utom tävlan" då de ju inte hör till säsongen för 2015. 26 juli 1992 - Robert Broberg Programmet från 1992 är i en för Sommar ovanli

Om principer

Från EUs mest generösa land vad gäller asylrätt, till så restriktiv som är möjligt utan att bryta mot internationell rätt, inom loppet av några veckor. Ingen ska få permanenta uppehållstillstånd, inte heller barn. Alla ska försöka leva sina liv utan att veta om de kommer bli utvisade om något år. Ett enormt hinder för integration givetvis, förutom att det i det korta perspektivet kommer att öka myndigheternas belastning . Ensamkommande barn utan rätt papper ska genomgå medicinska undersökningar för att få sin ålder fastställd. En metod som är helt  osäker  och orättssäker. Eftersom metoden inte har högre konfidens än nuvarande metoder så är det en fullständigt meningslös skenåtgärd som bara syftar till att göra det lite jobbigare att vara ett ensamkommande flyktingbarn. Men det förutsätter att man över huvud taget kommer in. Utan ID kommer du inte in längre, via buss, tåg, eller båt. Sextio procent av alla flyktingar har inga ID-handlingar . "Alternativt skyddsbehövande&

Projekt Sommar 2017: 11-22 juli - William Spetz, Angela Gui, Birgitte Bonnesen, Johannes Anyuru, Tove Lo, Anders Arborelius, Linnéa Claeson, Johan von Schreeb, Tommy Ivarsson, Moa Herngren, Johan Kuylenstierna, Karin Laserow

Jaha, nu ligger jag en hel del efter, att 1) gifta mig 2) ha semester (dvs. göra så lite som möjligt) har tagit upp tiden de senaste veckorna. Här kommer några blixtkorta recensioner av de jag hunnit tugga igenom under tiden. 11 juli - William Spetz 🌸 🌸 Bättre när han är rolig, som när han berättar om kompisen som drack margarin, än när han är allvarlig som när han berättar om sin mormors bortgång. 12 juli - Angela Gui 🌸 🌸 🌸 Märkligt program om en surrealistisk situation - att ha sin pappa bortrövad av myndigheter och inte ha någon aning om vad som händer. Ganska så intressant och spännande. 13 juli - Birgitte Bonnesen 🏦? Minns inte mycket, nickade nog till en smula. Det jag hörde lät tråkigt. 14 juli - Johannes Anyuru 🌸 🌸 🌸 Denne poet balanserar farligt nära gränsen för alltför utbroderat språkbruk men klarar sig inom vad som är mina gränser. 15 juli - Tove ”Tove Lo” Nilsson 🌸 🌸 🌸 🌸 Kompromisslös figur med ett utlämnande program o