måndag 10 augusti 2015

Projekt Sommar 2015: 1-6 augusti - Bea Åkerlund, Markus Näslund, Åsa Jinder, Alexander Ekman, Jögge Sundqvist, Daniel Poohl

1 augusti - Bea Åkerlund

Prat: 
Stylisten Bea lever ett maxat, hektiskt liv i Los Angeles. Trots att jag är ointresserad av mode så är det ett intressant och rätt så välberättat program.

Musik: 
Engelskspråkig pop, funk, hip-hop, rock, centrerat på 80-talet. Sisters of Mercy, Grandmaster Flash, Led Zeppelin, David Bowie, Kate Bush, med mera. Funkar bra tycker jag.


2 augusti - Markus Näslund

Prat: 
Markus bjuder på mycket hockeysnack, men programmet är ändå hyfsat tillgängligt. Den sekundära röda tråden är typ "hur olika livet kan falla ut" och funkar bra.

Musik: 
Pop-rock. Allt låter likadant, förutom att några låtar är lite mer country-fierade än andra. Bob Segers "Turn the Page" var faktiskt helt OK. Sedan kommer Metallica in och gör en cover på samma låt, fast med sitt platta, knastertorra, och odynamiska sound.


3 augusti - Åsa Jinder

Prat: 
Augustis tema så här långt verkar vara självbiografier - alla har pratat om sin egen uppväxt och sitt liv och det har inte varit några "fack-program". Samma sak gäller Åsa. Precis som de ovanstående är även Åsas berättelser hyfsat intressanta och välberättade. Hon pratar mycket om sina egna framgångar, men det är OK. Skojigt om när hon för första gången formulerade sin dröm om att bli nyckelharpist, för Joey Tempest.

Musik: 
Åsa spelar en hel del musik som hon själv figurerar i. Turligt nog har hon varit med i varierade sammanhang. Men den här låten vann alltså Eurovisionsschlagerfestivalen 1995!? Oerhört märkligt. Det låter ju bra!


4 augusti - Alexander Ekman

Prat: 
Alexander gör ett riktigt bra, roligt program om dans, lek, att gå från deltagare som dansare till att bli ledare som koreograf, att få med sig folk på storslagna visioner som att fylla en opera med vatten eller dansa nakna, att göra korkade saker på fyllan, att klä ut sig, och att ha lättstörda grannar. Detta medryckande program går ej att motstå.

Musik: 
Blandat program med klassisk musik, modern dansmusik, med mera. Inleder med fet barock, sen blir det fransk danspop (kolla videon, apropå koreografi), avskalad techno, supersoft jazz, och en massa annat.


5 augusti - Jögge Sundqvist

Prat: 
För dagens sommarvärd är träslöjd livet. Detta sommarprogram faller under genren där nördar berättar om sitt intresse - och Jögge gör det väldigt kul och bra. Programmet har en ramberättelse där Jögge försöker förklara för en kulturjournalist vad slöjd egentligen är - ett berättargrepp, vilket man inte hör i varje Sommarprogram. Berättargrepp alltså. Är det inte alla som använder... Hur som helst. Jögge för även långa samtal med björkar, och allt framförs på härlig dialekt. Slöjdämnet hade jag med nöd och näppe godkänt i när jag gick i skolan, men det här sommarpratet får väl godkänt av mig.

Musik: 
Prat: 
Här bara rasslar det på med flera riktigt bra sommarprogram i rad. Daniel, VD på Stiftelsen Expo, plockar fram nationalismens grundargument och sågar det längs med fotknölarna. Han pratar om sin mammas kärlek till papperlösa Michel, uppväxten under de främlingsfientliga 90-talsvindarna, och en thriller-liknande infiltration av Nationaldemokraterna. Intressant och bra.

Musik: 
Ständigt denna Springsteen! Och Håkan Hellström dessutom. Men även ruskigt bra från Esbjörn Svensson Trio, och en del annat helt okej.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar