Fortsätt till huvudinnehåll

Projekt Sommar 2015: 1-6 augusti - Bea Åkerlund, Markus Näslund, Åsa Jinder, Alexander Ekman, Jögge Sundqvist, Daniel Poohl

1 augusti - Bea Åkerlund

Prat: 
Stylisten Bea lever ett maxat, hektiskt liv i Los Angeles. Trots att jag är ointresserad av mode så är det ett intressant och rätt så välberättat program.

Musik: 
Engelskspråkig pop, funk, hip-hop, rock, centrerat på 80-talet. Sisters of Mercy, Grandmaster Flash, Led Zeppelin, David Bowie, Kate Bush, med mera. Funkar bra tycker jag.


2 augusti - Markus Näslund

Prat: 
Markus bjuder på mycket hockeysnack, men programmet är ändå hyfsat tillgängligt. Den sekundära röda tråden är typ "hur olika livet kan falla ut" och funkar bra.

Musik: 
Pop-rock. Allt låter likadant, förutom att några låtar är lite mer country-fierade än andra. Bob Segers "Turn the Page" var faktiskt helt OK. Sedan kommer Metallica in och gör en cover på samma låt, fast med sitt platta, knastertorra, och odynamiska sound.


3 augusti - Åsa Jinder

Prat: 
Augustis tema så här långt verkar vara självbiografier - alla har pratat om sin egen uppväxt och sitt liv och det har inte varit några "fack-program". Samma sak gäller Åsa. Precis som de ovanstående är även Åsas berättelser hyfsat intressanta och välberättade. Hon pratar mycket om sina egna framgångar, men det är OK. Skojigt om när hon för första gången formulerade sin dröm om att bli nyckelharpist, för Joey Tempest.

Musik: 
Åsa spelar en hel del musik som hon själv figurerar i. Turligt nog har hon varit med i varierade sammanhang. Men den här låten vann alltså Eurovisionsschlagerfestivalen 1995!? Oerhört märkligt. Det låter ju bra!


4 augusti - Alexander Ekman

Prat: 
Alexander gör ett riktigt bra, roligt program om dans, lek, att gå från deltagare som dansare till att bli ledare som koreograf, att få med sig folk på storslagna visioner som att fylla en opera med vatten eller dansa nakna, att göra korkade saker på fyllan, att klä ut sig, och att ha lättstörda grannar. Detta medryckande program går ej att motstå.

Musik: 
Blandat program med klassisk musik, modern dansmusik, med mera. Inleder med fet barock, sen blir det fransk danspop (kolla videon, apropå koreografi), avskalad techno, supersoft jazz, och en massa annat.


5 augusti - Jögge Sundqvist

Prat: 
För dagens sommarvärd är träslöjd livet. Detta sommarprogram faller under genren där nördar berättar om sitt intresse - och Jögge gör det väldigt kul och bra. Programmet har en ramberättelse där Jögge försöker förklara för en kulturjournalist vad slöjd egentligen är - ett berättargrepp, vilket man inte hör i varje Sommarprogram. Berättargrepp alltså. Är det inte alla som använder... Hur som helst. Jögge för även långa samtal med björkar, och allt framförs på härlig dialekt. Slöjdämnet hade jag med nöd och näppe godkänt i när jag gick i skolan, men det här sommarpratet får väl godkänt av mig.

Musik: 
Prat: 
Här bara rasslar det på med flera riktigt bra sommarprogram i rad. Daniel, VD på Stiftelsen Expo, plockar fram nationalismens grundargument och sågar det längs med fotknölarna. Han pratar om sin mammas kärlek till papperlösa Michel, uppväxten under de främlingsfientliga 90-talsvindarna, och en thriller-liknande infiltration av Nationaldemokraterna. Intressant och bra.

Musik: 
Ständigt denna Springsteen! Och Håkan Hellström dessutom. Men även ruskigt bra från Esbjörn Svensson Trio, och en del annat helt okej.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Projekt Sommar: Specialavsnitt - Robert Broberg

För en vecka sedan dog konstnären och artiste n Robert Broberg . Denne notoriske ordvitsare var en av mina favoritartister som liten. Många var bilresorna när jag lyssnade på kopior av mammas vinylalbum " Upp igen ", och " Raket " på gamla brusiga kassettband, och jag fascinerades av hur man kunde trolla med ord på det viset. (WTF?) Även om jag inte lyssnat så mycket på Robban på senare tid, så (åter)upptäcker jag när jag tittar tillbaka på hans musik en energi, kreativitet, och lekfullhet som är svår att inte smittas av. Sommar i P1 uppmärksammade Robban genom att återpublicera några av hans Sommar-program, från 1981, 1992, och 1999. Så nu blir det ett litet specialavsnitt i serien Projekt Sommar här på bloggen där jag går igenom två av programmen. Sätter inga betyg, utan dessa avsnitt blir liksom "utom tävlan" då de ju inte hör till säsongen för 2015. 26 juli 1992 - Robert Broberg Programmet från 1992 är i en för Sommar ovanli

Om principer

Från EUs mest generösa land vad gäller asylrätt, till så restriktiv som är möjligt utan att bryta mot internationell rätt, inom loppet av några veckor. Ingen ska få permanenta uppehållstillstånd, inte heller barn. Alla ska försöka leva sina liv utan att veta om de kommer bli utvisade om något år. Ett enormt hinder för integration givetvis, förutom att det i det korta perspektivet kommer att öka myndigheternas belastning . Ensamkommande barn utan rätt papper ska genomgå medicinska undersökningar för att få sin ålder fastställd. En metod som är helt  osäker  och orättssäker. Eftersom metoden inte har högre konfidens än nuvarande metoder så är det en fullständigt meningslös skenåtgärd som bara syftar till att göra det lite jobbigare att vara ett ensamkommande flyktingbarn. Men det förutsätter att man över huvud taget kommer in. Utan ID kommer du inte in längre, via buss, tåg, eller båt. Sextio procent av alla flyktingar har inga ID-handlingar . "Alternativt skyddsbehövande&

Projekt Sommar 2017: 11-22 juli - William Spetz, Angela Gui, Birgitte Bonnesen, Johannes Anyuru, Tove Lo, Anders Arborelius, Linnéa Claeson, Johan von Schreeb, Tommy Ivarsson, Moa Herngren, Johan Kuylenstierna, Karin Laserow

Jaha, nu ligger jag en hel del efter, att 1) gifta mig 2) ha semester (dvs. göra så lite som möjligt) har tagit upp tiden de senaste veckorna. Här kommer några blixtkorta recensioner av de jag hunnit tugga igenom under tiden. 11 juli - William Spetz 🌸 🌸 Bättre när han är rolig, som när han berättar om kompisen som drack margarin, än när han är allvarlig som när han berättar om sin mormors bortgång. 12 juli - Angela Gui 🌸 🌸 🌸 Märkligt program om en surrealistisk situation - att ha sin pappa bortrövad av myndigheter och inte ha någon aning om vad som händer. Ganska så intressant och spännande. 13 juli - Birgitte Bonnesen 🏦? Minns inte mycket, nickade nog till en smula. Det jag hörde lät tråkigt. 14 juli - Johannes Anyuru 🌸 🌸 🌸 Denne poet balanserar farligt nära gränsen för alltför utbroderat språkbruk men klarar sig inom vad som är mina gränser. 15 juli - Tove ”Tove Lo” Nilsson 🌸 🌸 🌸 🌸 Kompromisslös figur med ett utlämnande program o