lördag 12 augusti 2017

Projekt Sommar 2017, 23 juli - 9 augusti: Stig Björkman, Malin Cederbladh, Jerzy Sarnecki, Kalle Lind, Evin Ahmad, Rune Andersson, Lisa Ekdahl, Fredrik Backman, Bahar Pars, Aron Anderson, Miriam Bryant, Jonna Bornemark, Jacob Mühlrad, Sven Melander, Tarja Halonen, Barbro Ehnbom, Anders Göranzon, Roy Hodgson

Ännu mer efter, ännu kortare recenisoner. Men nästan ifatt nu!

23 juli - Stig Björkman

🌸🌸
Tja, mycket om film i alla fall. Känns som om jag säger det här om många filmregissörer och skådespelare men jag säger det igen: Endast intressant om man redan är intresserad av halvgammal svensk film.

🌸🌸?
En till film/TV-person. Kanske lite kul, kommer inte riktigt ihåg.

🌸🌸🌸🌸
Kriminologen Jerzy förklarar pedagogiskt vad forskningen säger om brottslighet, vad vi vet, och lika viktigt, vad vi inte vet. I en samtid där väldigt många spretiga, väldigt högljudda, väldigt dåligt underbyggda åsikter ofta kastas från alla möjliga håll, är någon som lugnt och sansat berättar om ett samhällsaktuellt ämne som hen har jäkligt bra koll på, precis vad man behöver.

🌸🌸🌸🌸
Kalle Lind, denna samtidsarkeologen, denna äventyrare i bortglömd populärkultur, har en podcast som jag har försökt lyssna på, men där gräver han lite väl djupt för att jag skulle orka återkomma vecka efter vecka. Men som ett sommarprogram funkar det jättebra. Roligt och fyllt av totalt oväsentligt vetande.

🌸🌸🌸
ÄNNU en skådespelare. Ställer bra frågor kring vilka som kan få spela vilka roller. Annars, eh.

🌸
Rune har jobbat med företag och sport eller nåt och kör "Mitt livs historia"-varianten, rakt av. Går igenom hela sitt liv i kronologisk ordning, utan någon som helst urskillning. Vissa borde bara få en kvart på sig så de blir tvungna att sålla. Hade hellre läst Runes CV, det hade inte varit roligare men i alla fall gått fortare.

🌸🌸🌸
Musikern Lisa har en rätt egenartad stil och röst men programmet är inte särskilt dåligt för det. Okej!

🌸🌸🌸🌸
Författare som pratar om att skriva - och som vanligt när någon språkligt kompetent pratar om ett ämne de brinner för, så blir det riktigt bra! Många av tankarna är applicerbara på alla former av kreativt skapande.

🌸🌸🌸
EN TILL SKÅDESPELARE. Men Bahar pratar också rätt mycket om t.ex. identitet. Rätt bra!

🌸🌸🌸
Inleder med lite sportsnack och jag bävar. Men lyckligtvis är Aron betydligt mer intressant än den genomsnittlige sportpersonen. Paralympics, bergsbestigning i rullstol, och sydpolen-resor. Kul, dråpligt, och imponerande.

🌸🌸🌸
Helt okej program i snårig-uppväxt-dysfunktionell-familj-genren.

🌸🌸?
Filosof som filosoferar... Det känns som om jag kunde ha tyckt om detta men av någon anledning minns jag inte så mycket.

🌸🌸🌸🌸
Riktigt bra om musik och komposition, och Jacobs familjehistoria med en morfar som överlevde koncentrationsläger.

🌸🌸🌸🌸
Detta tyckte jag var mycket bättre än vad jag kunde gissat, och det lustiga är, jag fattar inte riktigt varför. Egentligen är det inget speciellt, Sven bara berättar om sin karriär, utan några större överraskningar. Det är bara småroligt och... trevligt på något sätt.

🌸🌸🌸
Det är väl OK, men kanske inte toppenbra. Mest lyssningsvärt för att det är en såpass unik sommarvärd.

-🌸
Många klagar på den jantelagen, men ibland älskar jag fan jante. Med mera jante hade vi sluppit såna här olidligt dåliga och helt makalöst ointressanta skräpprogram från exil-svenskar som glömt bort både allt vad jante heter och hur man formulerar sig på det svenska språket. Trots det oerhörda skryteriet i detta haveri lyckas jag inte ens uppfatta riktigt vad Barbro gör. Nåt med företag? Än mindre hur hon gjort sig förtjänt av en inbjudan till Sommar.

Men skrytet och namndroppandet är bara början till den bensin som detta sommarprogram häller över mitt glödande hat. När Barbro pratar så slänger hon in engelska expressions, all the time, alltså literally! Jag tycker jag själv använder (sv)engelska uttryck quite a lot när jag pratar, men Barbro är verkligen all over the map och det blir faktiskt helt unlistenable med turistengelskan inskjuten constantly. Ni tror jag raljerar och exaggerate. But believe me, det gör jag inte - listen yourself!

Och en sista grej då, som är så märklig att det är svårt att förklara. Barbro skrattar aldrig. Istället, när hon sagt något (tycker hon) roligt, uttalar hon bara, rakt och entonigt: "Ha ha ha." Prova själv - håll en helt neutral min, stirra rakt fram, tänk på döden, och säg "Ha-ha-ha". Exakt så låter Barbros skratt, eller vad det nu är hon gör. Det är jättekonstigt, och smått obehagligt.

Det finns mer att hämta, men jag stannar nog där.
När konstnären Andy Warhol crashar mina fester så är det ett seal of approval. Ha-ha-ha.
Kalla kårar.

🌸🌸🌸🌸
Eller ska jag sätta en femma? Äh, Jag sätter en femma. Här, ta den här också: 🌸. Någon borde väl få en femma i år. Likt Jerzy Sarnecki så kan Anders betydligt mer än den genomsnittlige tyckaren om kriminalitet, men berättar om det ur ett polisperspektiv istället för ett forskarperspektiv. Nyktert, ibland roligt, spännande. Lite för spännande vid ett tillfälle med tanke på hur illa det kunde gått.

-
Livet är för kort för att lyssna på fler bollsports-sommarprogram så jag stängde av efter en stund och låter denna stå utan betyg eller recension från mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar