lördag 27 juni 2015

Projekt Sommar 2015: 23-25 juni - Heléne Anderson, Kalle Moraeus, Terese Cristiansson

Om bara några centimeter text kommer nästa lilla omgång med recensioner av Sommar i P1 2015. Men först tänkte jag svara på några frågor som säkert väldigt, väldigt många läsare ställer sig.

Varför gör jag det här?

  1. Du får tips om vilka sommarprogram som är värda din bandbredd att lyssna på
  2. Det är kul att betygsätta saker
  3. Det är kul att skriva lite
  4. Det är kul att ha något dumt litet projekt för sig
  5. Jag kommer ändå lyssna på alla program, så varför inte
  6. Jag kan kolla upp i efterhand vad jag egentligen tyckte om de olika programmen

Vad är betygsskalan?

Ja, hittills har den varit mellan två och tre blommor, men man vet aldrig så pass på!

23 juni - Heléne Anderson

Prat: 
Varje Sommar brukar det förekomma något eller ett par program som handlar om ett smalt ämne som man inte har någon relation till, men som ändå lyckas involvera och underhålla i högsta grad. Det här är inte det programmet. Med ett unikt yrke som polis specialiserad på konstförfalskningar kunde det blivit riktigt intressant, men programmet handlar dessvärre ganska lite om det. Hade gärna hört mer om olika fall, utredningar, och så vidare. Istället berättar Heléne ganska torrt om diverse episoder ur livet, samt annat jobb hon gjort på polisen.
Musik: 
Ett schyst urval av 1900-talsmusik - visor, jazz, och rock. Trevliga svenska sångare som Monica Zetterlund, Olle Adolphson, och Karl Gerhard varvas in med lite engelskspråkigt i form av Bowie, Beatles, och en skön gammal raspig musikallåt. Låtar som "Working Class Hero", "Vi äro tusenden", och "Min farfar gick i tåget" planterar en proggröd flagga i musikmyllan. Heléne hade kanske inte det roligaste programmet, men bra musiksmak! Utom Caj Karlssons "Let Me Internet You" (???). Den var ärkedålig.

24 juni - Kalle Moraeus

Prat: 
Musik, musik, och mera musik! Kalle föds, lever, andas, äter, och snyter ur sig musik, verkar det som. Som tur är gillar jag ju musik! Än bättre är att Kalle har en mycket trivsam röst och berättarstil. Gillade berättelsen om rockkonserten, och kul när han förgäves försöker få sina klasskamrater att förstå tjusningen med 20 minuters psykedeliska rocklåtar. Lyckas även med bedriften att få en att längta efter skidåkning, så här mitt i sommaren. Segar till en aning allt eftersom, men överlag bra.
Musik: 
Kalle förknippas väl mest med folkmusik, men lyckligtvis är hans lista inte fylld med polskor, utan mer varierad. Folkmusik, klassiskt, lite pop. Kebnekaise är coolt, Debussy är fint, annars är väl det mesta... Okej. Plus i kanten att musiken är relevant för berättelsen.

25 juni - Terese Cristiansson

Prat: 
Terese program är fyllt av krig, död och hemskheter. Som utrikeskorrespondent i några av världens värsta oroshärdar har hon en hel del fruktansvärda saker att berätta. Fokus ligger på kvinnors och barns situation i krigsområdena. Som journalist har Terese koll på hur bra berättande funkar. Det finns en röd tråd om en afghansk flicka som skadats svårt i en drönarattack, och på vägen får man höra om flera andra människoöden. Gillar man sitt sommar lättsamt och skojigt så bör man hoppa detta, men rekommenderas annars.
Musik: 
Ärligt talat överskuggade de starka berättelserna musiken en smula så att jag i efterhand knappt minns vad det var hon spelade. Efter att ha kollat upp det igen så kan jag konstatera att det var en hel del bra. Rock, indie, singer/songwriter, såna saker. Detta är en musiklista jag i stort sett kan ställa mig bakom!


Se där, nu delades de första fyrorna ut, i bägge kategorier. Betygsskalan kan nu konstateras att vara mellan minst två och fyra. Ska någon lyckas nå ännu högre i Sommar? Eller lägre? Håll dig inrattad, så får vi se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar