tisdag 23 juni 2015

Projekt Sommar 2015: 20-22 juni - Lena Olin, David Batra, Siavosh Derakhti

Sommaren är här igen! Folk skalar av sig några lager kläder och ägnar sig åt årstidens traditionsenliga aktiviteter såsom att grilla, stressa inför semestern, och springa vettlöst kring bladbeklädda stolpar, alltmedan mörkret inte riktigt orkar pressa sig ned över nejden varje natt innan det tvingas undan igen.

En annan tydlig tidsmarkör finner man som alltid på radions P1, där årets sommarvärdar är i full gång att dela med sig av sina berättelser. Jag lyssnar på diverse poddar året runt förstås, men att följa just Sommar i P1 är en återkommande tradition. I den här serien inlägg kommer jag att helt kort (och då menar jag kort!) recensera varje program av 2015 års Sommar!

Men går det egentligen att sitta och recensera någon annan människas livshistoria? Kanske inte, men utgångspunkten är bara hur intressant/kul jag själv tyckte programmet i sig var, varken mer eller mindre. Är det nödvändigt att sätta sifferbetyg då? Nej, verkligen inte, och därför får de ett antal blommor istället, i de två kategorierna prat och musik.

Vi kör igång genast med de tre första programmen!

20 juni - Lena Olin

Prat: ❀❀
Det är ett ganska tragiskt program som inleder, med familjemedlemmar som dör, depression, och ätstörningar. Det är väl något berörande, men inget som sticker ut sådär jättemycket. Inte för att vara alltför cynisk, men man hör rätt mycket misär i Sommar, det behöver har någon speciell gnista för att få mig riktigt involverad. Lena Olin fokuserar dock inte bara på hemskheterna utan plockar fram lite mer lättsamma skådespelarhistorier bland annat. Jag hittar ingen strikt linje i programmet utan upplever att det handlar om lite av varje ur livet.
Musik: ❀❀
Fokus på populär hip-hop och klubbmusik. Varierar mellan OK artister som Timbuktu och outhärdligheter som "De vet du". Har även erkänt svårt för Håkan Hellström.

21 juni - David Batra

Prat: ❀❀❀
Som många komiska kollegor gjort tidigare bjuder David Batra på en mer allvarlig sida av sig själv med få skämt. Han berättar om hur han mobbade en klasskamrat i skolan, funderat över vad som hände med killen, och nu försökt återta kontakten. David följer denna röda tråd strikt med bara någon enstaka avstickare, något jag ofta tycker stärker ett Sommar-program. Inte så dumt, men utan att man dånar av häpnad kanske.
Musik: ❀❀❀
Inleder starkt med Imperiets "Var e vargen", men sedan kommer den förbaskade Håkan Hellström igen. Lär inte bli sista gången heller, den mannen är väl sommaren personifierad för stora delar av svenska folket. Nåväl. En del hyfsade låtar annars med bl.a. Kent och nåt orkesterstycke: "Utskärgård".

22 juni - Siavosh Derakhti

Prat: ❀❀
Siavosh program är av typen "min livs historia", och handlar till stor del om hans uppväxt och hur han hamnade där han är idag, med att arbeta för ungdomars engagemang mot främlingsfientlighet. En lovvärd berättelse, men det är väl inget som blixtrar till direkt när jag lyssnar.
Musik: ❀❀
Mångfaldsrik lista med musik från många kontinenter. Vi får en paus från den klichéartade svensk-sommar-musiken som Hellström och Timbuktu för ett avsnitt, men tyvärr är det här inget jag fastnar speciellt mycket för. Den softa turkiska låten av Mahsun Kırmızıgül var väl det bästa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar