Fortsätt till huvudinnehåll

Projekt Sommar 2015: 20-22 juni - Lena Olin, David Batra, Siavosh Derakhti

Sommaren är här igen! Folk skalar av sig några lager kläder och ägnar sig åt årstidens traditionsenliga aktiviteter såsom att grilla, stressa inför semestern, och springa vettlöst kring bladbeklädda stolpar, alltmedan mörkret inte riktigt orkar pressa sig ned över nejden varje natt innan det tvingas undan igen.

En annan tydlig tidsmarkör finner man som alltid på radions P1, där årets sommarvärdar är i full gång att dela med sig av sina berättelser. Jag lyssnar på diverse poddar året runt förstås, men att följa just Sommar i P1 är en återkommande tradition. I den här serien inlägg kommer jag att helt kort (och då menar jag kort!) recensera varje program av 2015 års Sommar!

Men går det egentligen att sitta och recensera någon annan människas livshistoria? Kanske inte, men utgångspunkten är bara hur intressant/kul jag själv tyckte programmet i sig var, varken mer eller mindre. Är det nödvändigt att sätta sifferbetyg då? Nej, verkligen inte, och därför får de ett antal blommor istället, i de två kategorierna prat och musik.

Vi kör igång genast med de tre första programmen!

20 juni - Lena Olin

Prat: ❀❀
Det är ett ganska tragiskt program som inleder, med familjemedlemmar som dör, depression, och ätstörningar. Det är väl något berörande, men inget som sticker ut sådär jättemycket. Inte för att vara alltför cynisk, men man hör rätt mycket misär i Sommar, det behöver har någon speciell gnista för att få mig riktigt involverad. Lena Olin fokuserar dock inte bara på hemskheterna utan plockar fram lite mer lättsamma skådespelarhistorier bland annat. Jag hittar ingen strikt linje i programmet utan upplever att det handlar om lite av varje ur livet.
Musik: ❀❀
Fokus på populär hip-hop och klubbmusik. Varierar mellan OK artister som Timbuktu och outhärdligheter som "De vet du". Har även erkänt svårt för Håkan Hellström.

21 juni - David Batra

Prat: ❀❀❀
Som många komiska kollegor gjort tidigare bjuder David Batra på en mer allvarlig sida av sig själv med få skämt. Han berättar om hur han mobbade en klasskamrat i skolan, funderat över vad som hände med killen, och nu försökt återta kontakten. David följer denna röda tråd strikt med bara någon enstaka avstickare, något jag ofta tycker stärker ett Sommar-program. Inte så dumt, men utan att man dånar av häpnad kanske.
Musik: ❀❀❀
Inleder starkt med Imperiets "Var e vargen", men sedan kommer den förbaskade Håkan Hellström igen. Lär inte bli sista gången heller, den mannen är väl sommaren personifierad för stora delar av svenska folket. Nåväl. En del hyfsade låtar annars med bl.a. Kent och nåt orkesterstycke: "Utskärgård".

22 juni - Siavosh Derakhti

Prat: ❀❀
Siavosh program är av typen "min livs historia", och handlar till stor del om hans uppväxt och hur han hamnade där han är idag, med att arbeta för ungdomars engagemang mot främlingsfientlighet. En lovvärd berättelse, men det är väl inget som blixtrar till direkt när jag lyssnar.
Musik: ❀❀
Mångfaldsrik lista med musik från många kontinenter. Vi får en paus från den klichéartade svensk-sommar-musiken som Hellström och Timbuktu för ett avsnitt, men tyvärr är det här inget jag fastnar speciellt mycket för. Den softa turkiska låten av Mahsun Kırmızıgül var väl det bästa.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Från arkivet: Bäst musik 2020

Det här inlägget skrev jag nästan klart. Men, ja, annat kom emellan och det blev inte klart och publicerat. Sen blev inte någon av de efterföljande årens listor klara heller. Men nu blev det. Klart alltså. Och publicerat. Den här listan alltså, inte alla listorna. Hurra!(?) Så här kommer då tjugo härliga retro-skivor från (*kollar anteckningarna*) detta århundradet!? Provlyss finns nedan men också här (YouTube Music) . 20. Bohren & der Club of Gore Patchouli Blue 24 januari, [PIAS] Med 28 år på nacken har tyska Bohren & der Club of Gore bekvämt suttit in sin nisch vid det här laget. Och det mesta är sig alldeles likt på Patchouli Blue - saxofon, piano, xylofon, bas, och glesa trummor. Bohrens suggestiva, långsamma jazz doftar noirfilm, regnvåta gator, rökiga nattbarer, och Angelo Badalamentis Twin Peaks. Likt föregångaren Piano Nights , är Patchouli Blue som ett medelvärde av deras stil sedan år 2000. Man blir kluven - å ena sidan vore det kul om de hade provat att bredda sig...

Om principer

Från EUs mest generösa land vad gäller asylrätt, till så restriktiv som är möjligt utan att bryta mot internationell rätt, inom loppet av några veckor. Ingen ska få permanenta uppehållstillstånd, inte heller barn. Alla ska försöka leva sina liv utan att veta om de kommer bli utvisade om något år. Ett enormt hinder för integration givetvis, förutom att det i det korta perspektivet kommer att öka myndigheternas belastning . Ensamkommande barn utan rätt papper ska genomgå medicinska undersökningar för att få sin ålder fastställd. En metod som är helt  osäker  och orättssäker. Eftersom metoden inte har högre konfidens än nuvarande metoder så är det en fullständigt meningslös skenåtgärd som bara syftar till att göra det lite jobbigare att vara ett ensamkommande flyktingbarn. Men det förutsätter att man över huvud taget kommer in. Utan ID kommer du inte in längre, via buss, tåg, eller båt. Sextio procent av alla flyktingar har inga ID-handlingar . "Alternativt skyddsb...

Projekt Sommar 2017: 11-22 juli - William Spetz, Angela Gui, Birgitte Bonnesen, Johannes Anyuru, Tove Lo, Anders Arborelius, Linnéa Claeson, Johan von Schreeb, Tommy Ivarsson, Moa Herngren, Johan Kuylenstierna, Karin Laserow

Jaha, nu ligger jag en hel del efter, att 1) gifta mig 2) ha semester (dvs. göra så lite som möjligt) har tagit upp tiden de senaste veckorna. Här kommer några blixtkorta recensioner av de jag hunnit tugga igenom under tiden. 11 juli - William Spetz 🌸 🌸 Bättre när han är rolig, som när han berättar om kompisen som drack margarin, än när han är allvarlig som när han berättar om sin mormors bortgång. 12 juli - Angela Gui 🌸 🌸 🌸 Märkligt program om en surrealistisk situation - att ha sin pappa bortrövad av myndigheter och inte ha någon aning om vad som händer. Ganska så intressant och spännande. 13 juli - Birgitte Bonnesen 🏦? Minns inte mycket, nickade nog till en smula. Det jag hörde lät tråkigt. 14 juli - Johannes Anyuru 🌸 🌸 🌸 Denne poet balanserar farligt nära gränsen för alltför utbroderat språkbruk men klarar sig inom vad som är mina gränser. 15 juli - Tove ”Tove Lo” Nilsson 🌸 🌸 🌸 🌸 Kompromisslös figur med ett utlämnande program o...