lördag 6 augusti 2016

Projekt Sommar 2016:14 - 29 juli

14 juli - Elisabeth Tarras-Wahlberg

🌸🌸
Helt OK berättelse om jobb i Qatar, men annars nog framför allt roligt om man är väldigt intresserad av kungahuset och hovet. Minns inga detaljer.

15 juli - Sakine Madon

?
Minns ingenting. När jag läser beskrivningen låter det lite likt Sara Mohammed, så möjligen att det programmet tog upp samma plats i min hjärna som Sakines program och helt enkelt ersatte det.


16 juli - Markus Krunegård

🌸🌸🌸🌸

Ett bra och välberättat program om uppväxten, att vara finne i Sverige, och om musiken. Kul om TV-medverkan i Sápmi Sessions.


17 juli - Marit Paulsen

🌸🌸

Intressant om hur familjen var nazister (!). Annars inget speciellt.


18 juli - Mikael Karlsson

🌸🌸🌸🌸🌸

Ännu ett riktigt bra program från en musiker! Musikernas år i år? Till skillnad från många andra kör Mikael det märkligt ovanliga greppet att faktiskt musiksätta sitt program. Det vill säga, prata över stämningssättande musik; till exempel medan han pratar om jazzkvällar i någon kompis lägenhet spelas passande musik i bakgrunden. Genast förstärks bilderna i huvudet av det han berättar.

Det inleds med målande beskrivningar av hans liv och leverne i Harlem, New York. Senare blir det om hur moderna uppsättningar av klassisk musik kan bankas fram, med tätt samarbete mellan kompositörer, producenter, koreografer, och utövare. Däremellan någonstans en halvt hallucinatorisk sekvens om utbrändhet, depression, missbruk. Asbra!


19 juli - Sven Hagströmer

🌸

Sven berättar ointressanta historiska fakta utan någon rimlig anledning, som varför tryckfrihetsförordningen finns, och sedan måttligt intressanta berättelser om olika verksamheter och sysselsättningar han haft sedan sina första aktier vid 12 års ålder. Musiksättningen sker till synes slumpmässigt utan koppling till pratet. Tråkigt!

20 juli - Emilia Lind

🌸🌸
Emilia berättar om hur det var att bli föräldralös som tonåring och bo i fosterfamilj. Inte dåligt, men... Det var väl inte så intressant, egentligen.


21 juli - Edward Blom

🍲🍲🍲

Edward är en riktig karaktär, han. En riktig livsnjutare vars glädje i fest, sång, studentikositet, mat, och dryck verkligen smittar av sig i programmet. Trots att allt inte gått som på en räkmacka för Edward genom livet, utan det blir en del svårigheter, så blir man på gott humör av att lyssna på detta.


22 juli - Sara Mohammad

🌸🌸🌸

Något man däremot verkligen, verkligen inte blir på gott humör av, är att lyssna på Saras sommarprogram. Uppväxten i Irak under ett strängt hederssystem är den överlägset bästa delen av programmet - helt galet vad hon fått ta sig igenom. Men när hon mestadels avhandlat det blir det mycket om vad hon gjort sedan hon flydde och vilka problem med hedersförtryck hon ser här i Sverige. Här tycker jag tyvärr att programmet tappar fart. Sara har inga problem att identifiera problem på problem på problem, men Sara, vilka lösningar vill du se då? Eftersom hon jobbat mycket med detta har hon väl förhoppningsvis massor med förslag på hur man kan komma åt dessa problem, och det är synd att vi inte får höra särskilt mycket av det. En mer konstruktiv sista tredjedel hade suttit perfekt i detta väldigt deppiga program.


23 juli - Carola Häggkvist

🌸🌸🌸

Sommar 2016:s mest sövande röst står Carola för. I övrigt är det ett helt OK program. En välbalanserad presentation av denna svenska musikikons liv från barndomen, genom genombrottet 1983, och fram till hur hennes liv ser ut idag.


24 juli - Kim Källström


Fotboll, fotboll, fotboll. Orkar inte. Titta på detta istället:


25 juli - Johan Holmsäter

🌸🌸🌸
Grundaren av Friskis & Svettis är lite av en sån där sommarpratare man inte visste man ville höra. Men historien är intressant och bra presenterad. Bra tankar och idéer om hälsa.

26 juli - Isabella Lundgren

🌸🌸🌸
Ännu en musiker bosatt i New York med en historia av missbruksproblem? Okej då, men hade nog varit lättare att uppskatta i en annan säsong, och inte så nära inpå Mikael Karlsson. Även om det finns skillnader: Mikael pratade mer om hur musiken blir till, och Isabella håller sig mer till det personliga och inre, samt tar även upp mer politik.

27 juli - Bert Karlsson

💰💰💰💰
Ja jösses, var ska man ens börja!? Bert är, som alla säkert vet, en mycket speciell karaktär, och när han får fritt spelrum i detta program blir det en rejäl åktur och en intressant inblick i en hjärna som funkar hyfsat annorlunda jämfört med vad jag tror är genomsnittet, eller i alla fall min egen. Från skivbolag, till nöjesfält, till flyktingförläggningar, till något annat, är det en och endast en fråga som går igång i Berts huvud: Finns det något sätt att tjäna pengar på detta? Och om det finns, så kan du ge dig sjutton på att Bert kommer hitta det, och göra det bäst.

När han berättar om skivbolaget är det idel tankar om listettor, hits, platinum, försäljning, och ingenting om själva musiken. När han (enligt vad han berättar) blev utfryst ur massa sammanhang pga sitt politiska engagemang, får vi då höra hur Bert kände och tänkte? Nja, framför allt är det då noga med hur många miljoner han estimerar att han förlorade på tillbakadragna affärer. När det gäller partiet han startade, Ny Demokrati, var det mer som för att jävlaranamma bevisa att han kunde lyckas med även detta, än för politikens egen skull - han erkänner rakt ut i programmet att ND var ett missnöjesparti.

Även om Bert inte är den person man gillar mest i världen, är detta program en upplevelse som rekommenderas.

28 juli - Johan Renck

🌸🌸
En text blir inte per automatik bättre för att man slänger in fler ord. "Slumpens mystik förde oss samman". Vad är det för dumheter? Varför inte "Slumpen förde oss samman"? Förutom en ibland överlastad text är det rätt OK men inget extraordinärt. Inte mycket om hans arbete som filmregissör heller. Roligast om tandläkarskräcken.

29 juli - Stina Stoor

🌸🌸
Verkligen inget som fångade mitt intresse speciellt mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar