lördag 15 mars 2014

En tankeställare

Nazister gav sig förra helgen, på internationella kvinnodagen, ut på stan för att mörda. Fyra personer knivhöggs och misshandlades, en - Showan Shattak - med allvarliga skador.

Händelsen är inte unik. Nazister mördade 14 personer 1999 - 2009, och misshandlade hundratals.

Det går inte längre att blunda för att nazistisk terror existerar, här i Sverige, att den har som syfte att mörda folk och skrämma människor till att avstå från att engagera sig, att det är på riktigt, och att det är mycket allvarligt. Det är dags att inse att nazism och fascism inte är något från historieböckerna, utan en verklig, nutida angelägenhet som alla borde fundera över.

Man måste förstå att vardagsfrämmande saker som våld och mord inte heller är nazisternas enda taktik. De har även siktet på fler kommunfullmäktigeplatser 2014 (SvP fick en plats 2010). Man måste förstå att ja, detta är faktiskt samma gruppering. Samma organisation som går ut och hugger folk med kniv, går också till val. Och de har inte orimliga chanser att komma in.

Till skillnad från en del andra europeiska länder sitter inte nazister eller fascister i vår regering. Ännu. Men det fascistiska hotet är reellt, och det är dags att ta det på allvar.

Och det är nog läge att fundera över att ett parti med rötterna just i nazismen, sitter i riksdagen och är landets fjärde största parti.

Ett parti vars företrädare Erik Almqvist, som hyser respekt för nazisterna och deras "engagemang", hoppas på att Shattak - om han överlever knivattacken - får sig en "tankeställare".

Ja. Jag hoppas också det. Jag hoppas att alla får sig en tankeställare av förra helgens händelser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar