lördag 6 augusti 2016

Projekt Sommar 2016:14 - 29 juli

14 juli - Elisabeth Tarras-Wahlberg

🌾🌾
Helt OK berÀttelse om jobb i Qatar, men annars nog framför allt roligt om man Àr vÀldigt intresserad av kungahuset och hovet. Minns inga detaljer.

15 juli - Sakine Madon

?
Minns ingenting. NÀr jag lÀser beskrivningen lÄter det lite likt Sara Mohammed, sÄ möjligen att det programmet tog upp samma plats i min hjÀrna som Sakines program och helt enkelt ersatte det.


16 juli - Markus KrunegÄrd

🌾🌾🌾🌾

Ett bra och vÀlberÀttat program om uppvÀxten, att vara finne i Sverige, och om musiken. Kul om TV-medverkan i Såpmi Sessions.


17 juli - Marit Paulsen

🌾🌾

Intressant om hur familjen var nazister (!). Annars inget speciellt.


18 juli - Mikael Karlsson

🌾🌾🌾🌾🌾

Ännu ett riktigt bra program frĂ„n en musiker! Musikernas Ă„r i Ă„r? Till skillnad frĂ„n mĂ„nga andra kör Mikael det mĂ€rkligt ovanliga greppet att faktiskt musiksĂ€tta sitt program. Det vill sĂ€ga, prata över stĂ€mningssĂ€ttande musik; till exempel medan han pratar om jazzkvĂ€llar i nĂ„gon kompis lĂ€genhet spelas passande musik i bakgrunden. Genast förstĂ€rks bilderna i huvudet av det han berĂ€ttar.

Det inleds med mÄlande beskrivningar av hans liv och leverne i Harlem, New York. Senare blir det om hur moderna uppsÀttningar av klassisk musik kan bankas fram, med tÀtt samarbete mellan kompositörer, producenter, koreografer, och utövare. DÀremellan nÄgonstans en halvt hallucinatorisk sekvens om utbrÀndhet, depression, missbruk. Asbra!


19 juli - Sven Hagströmer

🌾

Sven berÀttar ointressanta historiska fakta utan nÄgon rimlig anledning, som varför tryckfrihetsförordningen finns, och sedan mÄttligt intressanta berÀttelser om olika verksamheter och sysselsÀttningar han haft sedan sina första aktier vid 12 Ärs Älder. MusiksÀttningen sker till synes slumpmÀssigt utan koppling till pratet. TrÄkigt!

20 juli - Emilia Lind

🌾🌾
Emilia berÀttar om hur det var att bli förÀldralös som tonÄring och bo i fosterfamilj. Inte dÄligt, men... Det var vÀl inte sÄ intressant, egentligen.


21 juli - Edward Blom

đŸČđŸČđŸČ

Edward Àr en riktig karaktÀr, han. En riktig livsnjutare vars glÀdje i fest, sÄng, studentikositet, mat, och dryck verkligen smittar av sig i programmet. Trots att allt inte gÄtt som pÄ en rÀkmacka för Edward genom livet, utan det blir en del svÄrigheter, sÄ blir man pÄ gott humör av att lyssna pÄ detta.


22 juli - Sara Mohammad

🌾🌾🌾

NÄgot man dÀremot verkligen, verkligen inte blir pÄ gott humör av, Àr att lyssna pÄ Saras sommarprogram. UppvÀxten i Irak under ett strÀngt hederssystem Àr den överlÀgset bÀsta delen av programmet - helt galet vad hon fÄtt ta sig igenom. Men nÀr hon mestadels avhandlat det blir det mycket om vad hon gjort sedan hon flydde och vilka problem med hedersförtryck hon ser hÀr i Sverige. HÀr tycker jag tyvÀrr att programmet tappar fart. Sara har inga problem att identifiera problem pÄ problem pÄ problem, men Sara, vilka lösningar vill du se dÄ? Eftersom hon jobbat mycket med detta har hon vÀl förhoppningsvis massor med förslag pÄ hur man kan komma Ät dessa problem, och det Àr synd att vi inte fÄr höra sÀrskilt mycket av det. En mer konstruktiv sista tredjedel hade suttit perfekt i detta vÀldigt deppiga program.


23 juli - Carola HĂ€ggkvist

🌾🌾🌾

Sommar 2016:s mest sövande röst stÄr Carola för. I övrigt Àr det ett helt OK program. En vÀlbalanserad presentation av denna svenska musikikons liv frÄn barndomen, genom genombrottet 1983, och fram till hur hennes liv ser ut idag.


24 juli - Kim KÀllström


Fotboll, fotboll, fotboll. Orkar inte. Titta pÄ detta istÀllet:


25 juli - Johan HolmsÀter

🌾🌾🌾
Grundaren av Friskis & Svettis Àr lite av en sÄn dÀr sommarpratare man inte visste man ville höra. Men historien Àr intressant och bra presenterad. Bra tankar och idéer om hÀlsa.

26 juli - Isabella Lundgren

🌾🌾🌾
Ännu en musiker bosatt i New York med en historia av missbruksproblem? Okej dĂ„, men hade nog varit lĂ€ttare att uppskatta i en annan sĂ€song, och inte sĂ„ nĂ€ra inpĂ„ Mikael Karlsson. Även om det finns skillnader: Mikael pratade mer om hur musiken blir till, och Isabella hĂ„ller sig mer till det personliga och inre, samt tar Ă€ven upp mer politik.

27 juli - Bert Karlsson

💰💰💰💰
Ja jösses, var ska man ens börja!? Bert Àr, som alla sÀkert vet, en mycket speciell karaktÀr, och nÀr han fÄr fritt spelrum i detta program blir det en rejÀl Äktur och en intressant inblick i en hjÀrna som funkar hyfsat annorlunda jÀmfört med vad jag tror Àr genomsnittet, eller i alla fall min egen. FrÄn skivbolag, till nöjesfÀlt, till flyktingförlÀggningar, till nÄgot annat, Àr det en och endast en frÄga som gÄr igÄng i Berts huvud: Finns det nÄgot sÀtt att tjÀna pengar pÄ detta? Och om det finns, sÄ kan du ge dig sjutton pÄ att Bert kommer hitta det, och göra det bÀst.

NÀr han berÀttar om skivbolaget Àr det idel tankar om listettor, hits, platinum, försÀljning, och ingenting om sjÀlva musiken. NÀr han (enligt vad han berÀttar) blev utfryst ur massa sammanhang pga sitt politiska engagemang, fÄr vi dÄ höra hur Bert kÀnde och tÀnkte? Nja, framför allt Àr det dÄ noga med hur mÄnga miljoner han estimerar att han förlorade pÄ tillbakadragna affÀrer. NÀr det gÀller partiet han startade, Ny Demokrati, var det mer som för att jÀvlaranamma bevisa att han kunde lyckas med Àven detta, Àn för politikens egen skull - han erkÀnner rakt ut i programmet att ND var ett missnöjesparti.

Även om Bert inte Ă€r den person man gillar mest i vĂ€rlden, Ă€r detta program en upplevelse som rekommenderas.

28 juli - Johan Renck

🌾🌾
En text blir inte per automatik bÀttre för att man slÀnger in fler ord. "Slumpens mystik förde oss samman". Vad Àr det för dumheter? Varför inte "Slumpen förde oss samman"? Förutom en ibland överlastad text Àr det rÀtt OK men inget extraordinÀrt. Inte mycket om hans arbete som filmregissör heller. Roligast om tandlÀkarskrÀcken.

29 juli - Stina Stoor

🌾🌾
Verkligen inget som fÄngade mitt intresse speciellt mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar